Pinda’s zijn de peulzaden van de pindaplant, en zijn dus botanisch gezien eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden ze vaak als noten beschouwd, omdat ze op een vergelijkbare wijze worden gegeten. Er zijn verschillende pinda rassen, die allemaal eetbaar zijn.

De pindaplant is een eenjarige plant waarvan de peulvrucht onder de grond rijpt en ontkiemt. Van oorsprong komt de pindaplant uit Zuid-Amerika, en de Spaanse handelsreizigers zouden deze over de hele wereld verspreid hebben. In tegenstelling tot andere “luxe” noten als amandelen, cashews, pecannoten of pistaches, zijn pinda’s een stuk betaalbaarder, maar ze bieden wel vergelijkbare (gezondheids)voordelen. Pinda’s zitten in een bruin vliesje in een zachte schil en zijn niet heel lang te bewaren, omdat ze veel vetter dan de zaden van andere peulvruchten, en dit vet zorgt ervoor dat ze snel ranzig worden. Ze worden meestal na het pellen en blancheren gebrand en gezouten, om te worden gegeten als snack, maar ze kunnen ook een heerlijke smaak toevoegen aan gerechten, waarvan de pindakaas, satésaus en de pindasoep misschien wel de bekendste zijn.

Er zijn meer mensen gevoelig voor pinda’s dan voor andere noten, en een pinda-allergie komt veel vaker voor dan een notenallergie.

 

Hier vind je alles wat je wil weten over pinda’s:

 • Verse noten zijn vanzelfsprekend het lekkerst, maar hoe hou je ze vers? 
  Tips over pinda’s: hoe je ze het lekkerste eet en hoe je ze het beste bewaart.

  inda’s kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen. Ze zijn na opening van de originele verpakking nog 1 tot 2 maanden houdbaar.

  Echt bederven kunnen pinda’s niet, maar ze bevatten relatief veel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Je kunt pinda’s daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenswaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer vier tot zes maanden worden bewaard, of zelfs tot een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen. Ongezouten pinda’s zijn minder lang te bewaren dan gezouten exemplaren.

  Geroosterde pinda’s blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

  Ongepelde pinda’s zijn enkele maanden te bewaren op een droge plek bij kamertemperatuur. Het is aan te bevelen ze pas vlak voor verwerking of consumptie te schillen.