Walnoten

Botanisch gezien is de walnoot helemaal geen noot, maar een steenvrucht. De walnoot, zoals we deze normaal eten, wordt beschermd door een tweeledige schaal. En tijdens de groei van de walnoot, aan de boom, wordt dit geheel nog eens beschermd door een taaie, groene schil die pas openbarst als de walnoot rijp is.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de voedingswaarde en het effect van walnoten, en steeds weer komen dezelfde feiten boven drijven: Walnoten zijn een serieus onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet. Door deze lekkere noot, wordt de kans op hart- en vaatziekten fors lager doordat de bloedvaten flexibeler worden, dankzij de walnoot. Ook de verlaging van het cholesterol is een belangrijk effect. Er is zelfs een recent onderzoek in Amerika uitgevoerd, waaruit onomstotelijk bleek dat walnoten helpen in de strijd tegen dementie. Walnoten bevatten ook heel veel antioxidanten die helpen tegen vrije radicale. En door de Omega-3 vetzuren (gezonde vetten) worden angst en depressies bestreden.

Walnoten bevatten ook, naast de eerder genoemde voedingsstoffen, ook fosfor, zink, magnesium, kalium, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en gamma-tocoferol. Deze laatste is een soort vitamine E.

Amandelen

De amandel is beschikbaar in een zoete variant en een bittere variant, en groeit als zaad aan de amandelboom. Het overgrote deel van de productie van amandelen vindt plaats in Californië. Daarnaast een relatief klein deel in Spanje. Met name dit laatste land is verantwoordelijk voor de bekende Valencia-amandelen en de Jordan-amandelen.

Bittere amandelen bevatten het giftige blauwzuur. Hoe bitterder ze smaken, hoe meer blauwzuur hierin zit. De zoete amandelen worden het meeste gebruikt voor consumptie en voor verwerking in producten zoals marsepein, amandelspijs en noga.

Qua voedingswaarde is de amandel is waarschijnlijk dé topper uit dit hele lijstje. In vergelijking tot de andere noten, bevat de amandel de meeste voedingsstoffen. Het is een hele rijke bron van calcium, vitamine C, fosfor, magnesium en ijzer. De voordelen hiervan zijn misschien voor de hand liggend, maar ik wil ze toch even allemaal opsommen:

  • Amandelen helpen bij het verlichten van aandoeningen aan luchtwegen
  • Amandelen helpen bij aandoeningen aan het hart
  • Amandelen helpen tegen hoesten
  • Amandelen helpen tegen bloedarmoede
  • Amandelen helpen tegen impotentie
  • Amandelen helpen in de strijd tegen diabetes

 

Ook kunnen amandelen veel betekenen in de huid- en haarverzorging.

Pecannoten

De pecannoot groeit aan een boom die wel 40 tot 50 meter hoog kan worden. De noot is een beetje langwerpig en is gegroefd, net als de walnoot. Uit de pecannoot wordt ook olie gewonnen. Deze olie is geschikt voor consumptie, maar wordt over het algemeen gebruikt in de cosmetica-industrie en voor de fabricage van kleurstoffen en zeep.

De pecannoot komt van nature voor in Zuid-Amerika, maar in principe kunnen de bomen groeien in ieder werelddeel waar een subtropisch klimaat heerst. De Verenigde Staten is de grootste producent van de pecannoot. De jaarlijkse productie ligt tussen de 150.000 en de 200.000 ton.

Pecannoten bestaan voor 75% uit gezonde vetten en voor ruim 10% uit eiwitten. De pecannoot is één van de meest vette noten die er bestaan. Alleen de macadamia-noten bevatten meer vetten!  Daarnaast bevatten de pecannoten maar liefst 19 vitaminen en mineralen, zoals zink, diverse varianten van vitamine B, mangaan, kalium, fosfor, koper, magnesium, calcium, foliumzuur, vitamine E en vitamine A. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig eten van pecannoten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Hazelnoten

De hazelnoten zoals we die kennen, zijn afkomstig van commercieel verbouwde hazelaars. Deze bomen zijn dusdanig gemanipuleerd dat ze grote noten produceren, met relatief weinig vliezen. De smaak van deze hazelnoten is een beetje flauw. Over het algemeen worden de wilde hazelnoten, dus van de niet-gemanipuleerde hazelaar, beter gewaardeerd om de smaak.

De wereldwijde productie van hazelnoten is ongeveer 2,5 miljoen ton, een opbrengst uit 844.000 hectare land. Grootste producent is China met meer dan 1 miljoen ton per jaar, daarna volgt Amerika met een jaarlijkse productie van ruim 450.000 ton. De nummer drie in de ranglijst is Turkije met bijna 180.000 ton per jaar. Dit laatste land is tevens het land van herkomst.

Hazelnoten bevatten veel vitamines en mineralen, onder andere vitamine E. Vitamine E is een hele sterke antioxidant, wat een belangrijke rol kan spelen bij het tegengaan van hart- en vaatziekten en de negatieve effecten van vrije radicalen. Een handjevol hazelnoten, ongeveer 25 gram, bevat al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E. Daarnaast bevatten hazelnoten heel veel andere stoffen zoals eiwitten, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, foliumzuur en vitamine B1.

Paranoten

De paranoot, ook wel de Braziliaanse noot genoemd, groeit aan een boom van 45 tot 55 meter hoog. De stam kan een doorsnede bereiken van maar liefst 2 meter. Deze bomen staan met name in het Amazonegebied van Brazilië. In de periode november tot maart vallen de harde, kegelvormige hulzen uit de bomen. Deze hulzen lijken een beetje op kokosnoten. In deze rijpe hulzen zitten 10 tot 12 zaden, die wij beter kennen als paranoten in de dop. Paranoten kun je ook vinden in Paraguay, Bolivia, Venezuela en Peru.

Dankzij de rijke grond van het amazone-gebied, in combinatie met de vele zonne uren, bevatten de paranoten een grote hoeveelheid selenium. Selenium is, net als vitamine E, een belangrijke en hele sterke antioxidant. Met een handjevol paranoten, heb je al 5 x de dagelijks benodigde hoeveelheid binnen. Paranoten zijn ook zeer rijk aan fosfor, erg belangrijk voor de vorming en het onderhoud van je tanden en je botten.

Macadamianoten

De macadamianoot werd voor het eerst ontdekt door Dr. John Macadam, een avonturier die in het jaar 1857 de boom ontdekte aan de oostkust van Australië. Door de hoge vraag naar macadamianoten werd het een zeer duur en exclusief product. Afrika, Costa Rica en Guatemala gingen ook deze noten produceren, aangetrokken door de hoge prijs. Maar door een kentering in vraag en aanbod, is de prijs inmiddels behoorlijk gedaald. Dit neemt niet weg dat deze noot nog steeds één van de duurdere noten is in dit lijstje.

Zoals eerder opgemerkt, is het de macadamianoot die het hoogste gehalte aan onverzadigde (gezonde!) vetzuren bevat. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en helpen hierdoor om hart- en vaatziektes te bestrijden. Verder bevat de macadamianoot veel kalium, fosfor, magnesium, calcium, vitamine B1, koper, zink en ijzer.

Om maximaal te profiteren van de hoge voedingswaarde van de macadamianoot, is het belangrijk om deze zo vers mogelijk te eten. Als de noten te lang blijven liggen, neemt de voedingswaarde heel sterk af. Nog even een waarschuwing: Als je zelf macadamianoten wilt kraken: Dit is heel erg lastig! Koop dus bij voorkeur de kale noot, ook al is dit misschien wat duurder.

Pistachenoten

Pistachenoten groeien in trossen aan een struik, vergelijkbaar met de groeiwijze van druiven. De pistachenoot zit in een harde huls, die openbarst op het moment dat de noot rijp is. De oorsprong van de pistachenoot is niet helemaal duidelijk, maar tegenwoordig komt de grootste productie met name uit de Verenigde Staten, Italië, Griekenland, Turkije, Iran, India, Pakistan en Afghanistan.

Pistachenoten bevatten relatief weinig  calorieën, en zijn dus heel erg geschikt voor diegenen die af willen vallen. Daarentegen bevat de noot heel veel fosfor wat, samen met calcium, zorgt voor sterke botten en tanden.

 

Ook heeft dit een positieve invloed  op diverse enzymprocessen in je lichaam en op de stofwisseling in het algemeen.Verder bevatten pistachenoten veel vitamine B1, magnesium, ijzer, calcium en zink.

Wat nu?

Deze 7 soorten noten zijn dus erg gezond met voor iedere noot een specifieke toepassing. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je maar onbeperkt noten kunt gaan eten, want een gevarieerd voedingspatroon blijft natuurlijk noodzakelijk. Maar noten kunnen daar wel een belangrijk onderdeel van uit maken.

Door de extreem geconcentreerde en rijke hoeveelheid aan voedingsstoffen in noten, kunnen noten ook ingezet worden als vleesvervangers.