Bijna een op de 4 Nederlanders kampt met maag, darm, of lever problemen

Gepubliceerd op 9 mei 2019 om 15:30

Bijna één op de vier Nederlanders kampt met maag-, darm- of leverproblemen. Zo’n 15.000 mensen zijn daar in 2017 aan overleden. ,,Als een Nederlander kanker krijgt, is de kans het grootst dat het aan het spijsverteringsstelsel is.’’

MLDS-directeur Tool luidt de noodklok. ,,Een goede werking van de spijsvertering is van levensbelang. Let op goede voeding, vezelrijk eten en klachten niet wegwuiven, maar naar de huisarts.’’ Vandaag begint de stichting met een landelijke campagne om daarop te wijzen. 
Bron: Algemeen dagblad

Niet elke boodschap over gezond eten wordt met gejuich ontvangen. Maar het advies om elke dag een handje ongezouten noten (25 gram) te eten, maakt veel mensen blij. Waarom? Noten zijn gezond, lekker en culinair gezien heel breed toepasbaar!

Noten zijn droge, éénzadige vruchten met een harde brosse wand, die niet openspringt als de vrucht rijp is. Er heerst soms wat verwarring over wat nu wel of niet een échte noot is. Voordat we je vertellen waarom noten zo goed voor je zijn, geven we hierover graag wat opheldering. De volgende soorten zijn namelijk échte noten:

Hazelnoot

Walnoot

Macadamianoot

Pecannoot

Pistachenoot

Paranoot

De bovengenoemde noten zitten boordevol voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, vetten, eiwitten, vitamines (vooral B1, B6 en E) en mineralen (vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium). Stoffen die je lijf hard nodig heeft om goed te functioneren. Vezels zorgen voor een gezonde buik en dragen bij aan een soepele spijsvertering. Vetten zijn op hun beurt belangrijk voor de energiehuishouding, en eiwitten worden gebruikt voor de bouw en het herstel van je spieren. 
De oliën in noten bevatten meestal veel van de gunstige meervoudige onverzadigde vetzuren. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Het dagelijks gebruik van ongezouten noten per dag lijkt samen te hangen met een ongeveer 30% lager risico op bepaalde hartziekten.
Bron: maag darm lever stichting.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.