5 redenen waarom noten helpen bij afvallen

Gepubliceerd op 14 maart 2019 om 15:27


 

5 redenen waarom noten helpen bij het afvallen

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het regelmatig eten van noten wel degelijk helpen om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en behouden, en de risico’s van overgewicht te beperken. Noten zijn lekker en voedzaam, en ze kunnen je ook helpen om je dieet langer vol te houden. Uit onderzoeken blijkt dat amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamia, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten perfect passen in je dieet als je wil afvallen, en daarnaast hebben noten nog vele andere voordelen voor de gezondheid.

Noten helpen op gewicht te blijven

Mensen die noten eten wegen minder dan mensen die geen noten eten. Uit een acht jaar lang onderzoek naar het verband tussen voeding en de gezondheid blijkt dat vrouwen die meer noten aten, minder zwaar werden. Dit wordt ondersteund door andere studies, die ook hebben aangetoond dat mensen die elke dag een handjevol noten (30 gram) eten, niet zwaarder zijn dan mensen die nooit noten eten.

Ook is aangetoond dat mensen niet aankomen als ze noten gaan eten. Het blijkt namelijk dat mensen die caloriearme diëten volgen die 40 tot 80 gram noten bevatten, meer afvallen dan mensen die caloriearme diëten volgen zonder noten. En door maximaal 55 gram noten te eten als aanvulling op je eetpatroon, zonder andere dingen te laten staan of meer te gaan bewegen, kom je juist niet aan. Eet noten dus als vervanger van minder gezonde snacks als chips, koekjes of snoepgoed.

Er zijn vele goede redenen waarom het eten van een dagelijks handjevol noten gezond is, en bovendien goed past in een afslankdieet:

Noten stillen de honger en verminderen de eetlust

De eiwitten en voedingsvezels in noten helpen om de honger te stillen en de eetlust te verminderen. Studies hebben aangetoond dat het vetgehalte in noten helpt om verzadigende hormonen in het spijsverteringsstelsel vrij te maken, waardoor je hongergevoel beperkt wordt.

Het eten van noten als tussendoortje kan tot gevolg hebben dat je later op de dag minder behoefte hebt om heel veel te eten, waardoor het helpt om je totale dagelijkse inname van calorieën verlaagt wordt, zo blijkt uit onderzoek.

Noten verlagen de opname van calorieën

Omdat noten veel voedingsvezels bevatten, worden niet alle calorieën die ze bevatten door je spijsverteringsstelsel verteerd en opgenomen. Wetenschappers hebben onderzocht dat tussen de 5% en 15% van de energie in noten niet wordt opgenomen door je lichaam, omdat een deel van de vetten in noten ingekapseld is in de vezelachtige structuur van de noten en zo je spijsverteringskanaal weer verlaat.

Noten verhogen je energieverbruik

De fysieke inspanning die het lichaam gebruikt om noten te verteren leidt tot een hoger energieverbruik, onderzoekers schatten dit op gemiddeld 10% van de energie die de noten bevatten.

Noten verlagen de glycemische index van je eten

Als je noten samen eet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten wordt de vertering van je maaltijd vertraagd, waardoor de stijging van de bloedsuikerspiegel afgezwakt wordt, zo heeft onderzoekaangetoond. Dit kan helpen om het hongergevoel langer uit te stellen.

Noten verhogen de gevoeligheid voor insuline

Als je voedingspatroon veel verzadigde vetzuren en transvetten bevat, heb je een verhoogd risico op insulineresistentie, wat gewichtstoename als gevolg kan hebben. Als je daarentegen veel enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten eet, verbetert je insulinegevoeligheid juist. Noten zijn rijk aan deze gezonde vetten.

Om bovenstaande redenen, en ook omdat ze de stofwisseling verbeteren, zijn noten een positieve aanvulling op een gezond eetpatroon en helpen ze om op gewicht te blijven.

 

Hoeveel noten mag je eten en hoe vaak?

Als je elke dag van de week een handje noten (30 gram) eet, geniet je de maximale voordelen voor je algehele gezondheid. Om makkelijker op gewicht te blijven, vervang je verkeerde voedingskeuzes zoals koekjes, taarten, gebak en gefrituurde snacks voor een gezondheids-stimulerende snack van noten en fruit.
Noten zijn rijk aan essentiële voedingsstoffenmet een breed scala aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vergelijkbaar met andere plantaardig voedsel zoals groente en fruit. Voor een goede gezondheid wordt aanbevolen om 2 ons groente en 2 stuks fruit en een handjevol noten per dag te eten.

 

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.